over ecokaartjes

De keerzijde van letterpress

Ik ben begonnen als ‘gewone’ drukker die veelal letterpress kaartjes drukte. Met die techniek zijn prachtige resultaten te maken, echter zit er een bezwaarlijk nadeel aan. De polymeerclichés die daarvoor nodig zijn, zijn gemaakt van plastic en door het wegwassen van het zacht geworden plastic verdwijnen er veel kleine plasticdeeltjes (microplastic en nanoplastic) in de riolering en uiteindelijk in de oceanen en in ons oppervlaktewater, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn de platen kankerverwekkend.

Loden letters en linoleum

Nu gebruik ik linoleum om afbeeldingen mee te maken. Linoleum is gemaakt van plantaardig materiaal. De tekst druk ik dmv loden letters. Veelal tweedehands ingekocht en erg duurzaam in gebruik, doordat ze keer op keer opnieuw gebruikt worden. Zo is het verlangen om ecologische geboortekaartjes en trouwkaarten te maken geboren!

Papier

Het papier dat ik gebruik is voor gevouwen kaarten kraftpapier (gerecycled papier), Gmund Heidi voor de dikkere enkele kaarten. Ook zijn kaartjes op groeipapier mogelijk, zodat ze uiteindelijk transformeren tot mooie bloemen.
Voor posters gebruik ik ook papier van PaperWise, dat gemaakt is van landbouwafval.

      

Inkt

De loden letters worden gedrukt met biologische drukinkten van green4print. Voor de lino-afdrukken zoek ik naar organic alternatieven voor de waterbasis inkt die ik nu gebruik.